Stambijeenkomst dag 1

Home2004 Dag 2 middag2004 Dag 2 avond

De dag kwam.

De dag kwam en het was 1 oktober in het jaar 2004 NC.
Weer was Virgin Feather met haar echtgenoot Fast Salmon als eerste in de Teepee. Ze wachten vol ongeduld op haar stamgenoten, haar moeder, broeders en zusters. Op Strong Mama Feather, First Born Feather met haar echtgenoot Hitting Ball, White Feather en zijn echtgenote Blondy Bear, Funny Feather met haar echtgenoot Eagle Eye, Running Feather met haar echtgenoot Smokey Uncas, Clushing Feather met zijn echtgenote New House en natuurlijk ook op Last Born Feather met haar echtgenoot Justice Chingachook. Reading Feather en Red Lake moesten van heel ver komen. Ze waren, alweer, een ander land aan het verkennen. Ze was ook benieuwd naar alle nakomelingen en de nieuwe aanwas uit de andere stammen.

De een na de ander kwam aan. De begroetingen waren allerhartelijkst. De slaapplaatsen werden in orde gemaakt. Het vuurwater kwam op tafel en het was een herrie van belang. Iedereen tuimelden over hun eigen woorden. Er moest in een té korte tijd teveel worden verteld. Sommige verhalen werden niet afgemaakt. Er was altijd wel iemand, waarvan het te vertellen verhaal, nog belangrijker was. Het zonnetje scheen en de eerste kledingstukken gingen uit. Het uitzicht was indrukwekkend. Het landschap was ook prachtig en sommigen dachten in stilte (heel even) aan de Smokey Mountains. Daarna werden er weer ervaringen uitgewisseld. Iedereen was bezorgd om Strong Mama. Ze voelde zich niet goed, maar was blij bij de stambijeenkomst kon zijn. Zij was trots op haar nakomelingen. Zonder haar, zou deze stambijeenkomst, nooit hebben plaatsgevonden.

De 3e en 4e generatie vermaakte zich in de poel. Wij zijn trots op hun zwemkunsten. Ondanks dat zij het resultaat zijn van verbintenissen tussen verschillende stammen, pasten ze zich heel goed aan. Integratie is tegenwoordig een hot item. Kijk naar deze kinderen. Zo moeilijk kan het niet zijn. Wellicht is het toch een kwestie van normen en waarden, waarvoor de ouders in beginsel verantwoordelijk voor zijn. Te beginnen, vanaf de eerste dag, dat zij hun kroost in de wieg leggen. De techniek staat voor niets. Plots was er soep. Pizza’s met vis en andere zaken. Het was niets anders dan in the good old days. Geen pot boven open vuur, maar op een elektrische kookplaat. Niet met de hand platgeslagen maiskoeken, gebakken op een ijzeren plaat, maar kant en klaar gemaakte pizza’s, opgewarmd in een magnetron. In de tijd van onze voorouders zou men doodsbang voor dit soort apparaten zijn geweest. De Teepee was heel comfortabel. Ruim, met verschillende afdelingen. Zo was er een kinderrijke Teepee, een rookvrije Teepee en een Teepee waar flink gepaft kon worden. Zorgvuldig ingedeeld door de, voornoemde, lopers. Goed gedaan. Iedereen kon zich terugtrekken, voor een dutje of om te kleuren. De avond verliep in goede harmonie. Iedereen kon zijn zegje doen. Alle nieuwtjes werden uitgewisseld. We gingen niet al te laat naar onze slaapplaatsen. Er was al aardig wat vuurwater gedronken, maar nog genoeg over, om de volgende dagen door te komen.