Stambijeenkomst dag 2 avond

Home2004 Dag 3

Zaterdag, 2 oktober 2004 NC, Avond

Last Born en Justice Chingachook waren ondertussen met Strong Mama naar Wittem gereden. Een bedevaartplaats, waar ze in vroegere tijden regelmatig met Old Papa kwam. Er was in de ochtend nog wel een klein probleem. White Feather had hetzelfde plan geopperd, maar hij was te laat. Volgens Strong Mama was Justice Chingachook al weken eerder op het idee gekomen en; wie het eerst komt het eerst maalt!

Onze voorouders, verheugden zich altijd op de jaarlijkse stambijeenkomst, samen rond het kampvuur, het braden van malse duiven, wilde zwijnen en hazen. Dat is in onze tijd wat moeilijker. We hebben er wel een aardige variant op gevonden. Ook wij verheugen ons ieder jaar weer op het gourmetten. Samen rond de tafel. Vlees in een pannetje braden. Zoveel verschil met onze voorouders is er niet. Het is allemaal wat comfortabeler. Je moet natuurlijk wel zorgen voor voldoende en goede verlengsnoeren. Als onze stam nog groter wordt, mogen we wel informeren bij het reserveren van de Teepee, of de meterkast het allemaal aan kan.

Zoals ik in het begin al aangaf, was dobbelen in het verleden, een geliefde bezigheid. Dobbelen bestaat nog steeds, maar in onze stam is Zwikken en Trivianten al jarenlang het spel om te spelen. Sommigen prefereren het spel Kolonisten, ook aardig, maar deze stamgenoten waren in de minderheid. Ook in onze tijd wordt er nog steeds geschreeuw en soms gehuild. Nadat de magen waren gevuld splitsten de stam zich op. Sommigen kozen voor Zwikken, Kolonisten, en andere gingen het beruchte spel Triviant spelen. Tussen ons gezegd en gezwegen, de groep Triviantspelers was te groot. Er werden , strategisch, partnerchips gevormd. Het mocht niet baten. De meesten van ons kijken te weinig naar reclame. Daar kun je heel wat van leren. Strong Mama was weer goed op dreef. Cuby and the Blizzards, werd simpel “de Blitsers” genoemd. Dit werd uiteraard goed gerekend. Geschreeuwd werd er ook weer. In vroegere tijden, zouden de vrouwen van onze stam, vooruit hebben gekeken. Dat is in onze tijd wel anders. Running Feather laat zich niet kisten en ze kijkt zeker niet voor zich uit. Ze maande haar echtgenoot, Smoking Uncas, tot een wat rustiger commentaar. Ik hield mijn adem in. Gelukkig heeft ze een kort kapsel. Vroeger werden dit soort vrouwen, aan hun haren, naar de Teepee gesleept. Nu droop Smoking Uncas, weliswaar onder protest, beschaamd af. Hij was in zijn eer aangetast.

Triviant is een spel, dat niet al te serieus moet worden gespeeld. De sterkere helpen de zwakkere. Hints zijn heel belangrijk. Sommige stamgenoten snappen daar niets van. Die kunnen er niet tegen dat Smokey Bear, Virgin Feather en Red Lake om de haverklap de slappe lach krijgen. Ik hoorde de titel van een boek, geschreven door Agatha Christie, vallen. De ene speler na de andere vertrok. De namen van de winnaars, waren geen al te grote verrassing. Strong Mama wint meestal op de eerste avond. De oudste zoon van Last Born Feather en Justice Chingacook had een vooruitziende blik en de juiste partner gezocht.

Onder het genot van een stukje worst, franse kaas en goed gevulde glazen vuurwater hebben we nog wat nagepraat. Daarna naar bed. Het was mooi geweest.